HORA LEGALIS

Datum objave: 11.10.2011 ob 16:34
Kategorija: miks

V Kočevju so menda uvedli predpis, ki omejuje gibanje nepolnoletnim osebam izven doma po določeni uri. To je ukrep, ki pomeni še poostrevanje v državnem zboru sprejetega ukrepa, ki prepoveduje mlajšim od 16 let, da se gibljejo v lokalih brez spremstva staršev med 24. in 5. uro zjutraj.

Že to, da je ta zakon v državnem zboru komaj “šel skozi”, kaže na brezbrižnost velikega števila poslancev do naše bodočnosti. Tak ukrep sicer ne preprečuje pijančevanja, jemanja drog in vandalizma, ga pa v precejšnji meri omejuje. Šestnajstletniki, ki so jih po polnoči izganjali iz nekaterih lokalov, so se branili z besedami, da bodo pač kupovali alkoholne pijače v trgovinah in se bodo opijanjali na ulici, češ, gostinci – sami si boste krivi, ker boste ob dobiček.

Ker se gostinci tega zavedajo, bodo raje pogledali skozi prste, in bi jih samo drastične kazni prisilile, da se predpisa striktno držijo, zato je uvedba hora legalisa odgovor tudi na grožnje mladine, da se bodo opijanjali na cesti. Alkohol in vandalizem pa tako in tako gresta z roko v roki.

Mladost sem preživljal v času, ko je hora legalis bil nekaj najumevnejšega in je veljal že od 20. ure dalje. Smo pač šli v kino ob 18. uri, mladinski plesi so se pa pričeli v soboto popoldne. Mladi se niso opijanjali, da o drogah niti ne govorimo, posledično pa tudi vandalizma ni bilo. Bil je samo red.

Marsikdo bo rekel, da takšne prepovedi niso potrebne, saj so starši odgovorni za otroke do njihove polnoletnosti, pa ni potrebno, da jih pustijo ven, ali pa jih naj kontrolirajo.

A omejitve so nujne. Ne samo s strani staršev. Zaradi permisivne vzgoje, ki je v navadi v zadnjih letih, se že marsikateri starši in učitelji tolčejo po glavi. Skrajni čas je, da se to spremeni. Ni treba, da gre to v drugo skrajnost, saj je zaradi nekaterih skrajnih primerov ravno prišlo do prevelikega popuščanja.

Strožji ukrepi so potrebni – predvsem zaradi otrok samih.

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Torek, 11. Oktober 2011 ob 16:34 in zapisano pod miks. Komentarjem lahko sledite preko RSS 2.0 vira. Lahko napišete komentar, ali jim sledite preko trackback s svoje strani.

5 komentarjev na “HORA LEGALIS”

#1
Bog nam pomagaj

Hora legalis (izvajana s strani države) je ukrep, namenjen za diktature in izredne razmere (vojna), ne pa za pijane 16 letnike. Za vzgojo mladoletnikov morajo in smejo poskrbeti samo STARŠI, ne pa država z drakonskimi ukrepi, ki kot sami priznavate, sploh ne bodo delovali. Sploh vi, ki imate tak ton “sem taprav dec, red mora bit…” boste pa že lahko v “red” spravili svojega otroka, zakaj rabite vmešavanje države ?

Za vas je bila hora legalis ob 20h nekaj samoumevnega? Kje pa ste odraščali, v Severni Koreji? Pa saj niste normalni, to je tipična slovenceljska logika, edina rešitev po vaše je vse prepovedat. Da bi pa npr. spodbujali šport, alternativno zabavo za mlade ali kakšne druge aktivnosti, to pa ne, to je pa pretežko in se nam ne ljubi. Kdaj se bomo v tej državi že enkrat naučili, da samo restriktivni ukrepi ne rešijo problema ?

Vzporednica ki jo boste morda vi razumeli, je prometna zakonodaja. V prometu so nesreče, nekateri ljudje vozijo pijani, dajmo zvišat kazni. Zvišali so jih že večkrat, učinek je vedno znova ničen, razen inkasantstva. Če slučajno po nesreči prekoračite omejitev za 10km/h (kar se vozniku mimogrede zgodi), vam bodo nabili kazen, ki vas bo res močno udarila po žepu. Prometna varnost zaradi tega ni večja, vas, državljana, pa nategnejo z izgovorom da “red mora bit”. In smo vsi na slabšem.

Nazaj na horo legalis – ali vi sploh kaj veste o državljanskih svoboščinah in kako stežka so si jih naši predniki priborili (s krvjo!)? Slovenski narod si še danes ni opomogel od hlapčevstva, vi pa ste pripravljeni prodati svoje pravice za par uničenih smetnjakov. Pa ne mi govorit, da za mladino pa to ne šteje. Danes so se spravili na mladino, jutri se bodo pa na vas.

Red mora bit, tipična kmetavzarska mantra. Res mora biti nek red, ampak za kakšno ceno? Ljudje kot ste vi, bi vse prepovedali ostalim, ker veste, da na vas osebno ne vpliva. Ampak po taki logiki se bo nek karakter podoben vam spomnil, da je potrebno prepovedati kaj, kar je vam všeč, morda mastno hrano, ali pa recimo gledanje TV več kot 2h/dan. Mastna hrana povzroča marsikater zdravstveni zaplet in je zato potrebno uvesti strožje ukrepe – predvsem zaradi vas samih. Tudi dolgo gledanje TV je škodljivo za zdravje (za oči in zaradi zaležanosti), le kakšna je lahko druga rešitev kot da država poskrbi za vas (proti vaši volji)!!

Dajte se malo načitat človek božji, s podporo takih ljudi kot ste vi nam bodo politiki vzeli še svobodo, edino kar nam je kolikor toliko še ostalo (denar so že pokradli, firme uničili – tu bi bilo potrebno uvesti ta vaš “red mora bit”) v tej nesrečni državi !

Pa lep pozdrav !

#2

Upam, da vaš “nick” ne pomeni, da ste eden od vernikov. Vaš besednjak tudi ne kaže na to, da ste eden od najstnikov, ki se znajo izživeti samo ponoči in pijan ali drogiran.

Zanimivo, da me zato, ker sem za uvedbo hora legalis, takoj smatrate za kmetavzarja, ki ima kaj proti športu in se mu zdijo prometne kazni ustrezne.

Pa ste ze zmotili. Prometne kazni pri nas so po mojem mnenju samo zagotavljanje polnjenja državne blagajne. Ustrezne bi bile, če bi se višale za večkratne prekrškarje, polegg tega pa bi morale biti odvisne od višine dohodka voznika.

Od malih nog sem navdušen športnik in se še po sedemdesetem letu redno ukvarjam vsaj še s tremi športi. Zelo sem vesel, ko vidim na stadionu mlade, ki se ukvarjajo s športom. Ti se tam izdivjajo in ne hodijo ponoči po lokalih.

V četrtem razredu osnovne šole sem se prvič vpisal v knjižnico in si že 60 let redno hodim sposojat knjige in jih prebirat. Nikjer še nisem zasledil, da bi bilo škodljivo, če bi otroci bili ponoči doma. Navsezadnje to tudi meni ni škodilo, čeprav takrat še nismo imeli ne televizije in ne računalnikov.

Red pa bi nam prav prišel še marsikje.

#3
Bog nam pomagaj

Nisem eden izmed vernikov, bog nam pomagaj je mišljeno bolj poljudno :)

V branju vašega normalnega odgovora sem ugotovil, da je bil ton mojega odgovora precej napadalen (ta hora legalis me je res vznemirila) in se vam v tem smislu opravičujem.

Glede prometnega zakona, v represivnem delu, imam v mislih povsem isto ureditev, kot ste jo navedli vi, je smiselna in doseže namen. Seveda bi bilo potrebno izvajati tudi druge, nerepresivne ukrepe.

Tudi jaz se strinjam, da je bolje, če so otroci ponoči doma, ZELO me pa moti, da bi se na to področje vmešavala država, oziroma v konkretni temi celo lokalna skupnost!

Čim pridejo k neki stvari zraven politiki in birokrati, nastane škoda in zmešnjava. Nadalje je gotovo, da se ti ljudje ne bodo ustavili pri \prstu\, ampak bodo naslednjič hoteli \roko\ itn. Zato jih je potrebno ustaviti, čim prst sploh pogledajo. V nasprotnem primeru se nam bo zgodilo, no, kar se na področju gospodarstva že dogaja. Pokradli so družbeno premoženje, pravosodje ne deluje (oziroma deluje le v korist elit), z delavci se ravna kot s sužnji (sužnju so vsaj dali bivališče in hrano).

Rekli boste, ni res, suženj ni imel osebne svobode. V tem je stvar – nekateri ljudje bi radi še to osebno svobodo prosto predali \oblastnikom\ – in hora legalis je korak v to smer.

Lep pozdrav in lep dan vam želim!

#4

Vidim, da se da z vami normalno polemizirati, kjer je vsaka stran na podlagi argumentov tudi pripravljena malo odstopiti.

Sam sem izkusil oboje – najstniško obdobje in pozneje starševstvo. Meni in mojim vrstnikom se takrat ni zdelo to nobeno omejevanje svobode, pozneje, ko pa sem imel dve hčerki, bi želel, da bi tak ukrep veljal, saj se sicer vsak od staršev mora boriti okrog tega, do katere ure mora biti otrok doma, ko pa drugi starši postijo … itd.

Lastniki disko klubov pa so se tudi prilagajali. Ko je bila ura pričetka objavljena za 20. uro, nihče od otrok ni hotel biti tam prvi, zato so čakali, da se “folk nabere”, in so šli šele ob 21. uri. Pa so lastniki rekli, da nima smisla začeti ob 20. uri, če mladi prihajajo šele ob 21. Ker otroci niso hoteli biti tam prvi … itd.

Če bi lokalna (ali druga) oblast določila, da je disko od 20. do 24. ure, bi mladi plesali od 21. do 24. ure in mirna basta.

Mnogi starši, ki so vsak petek ali soboto strahovali, kdaj bodo njihovi ljubljenčki prišli domov, in bodisi niso zatisnili očesa, ali pa so se vozili ponje, bi dvignili obe roki za tak ukrep.

In sedaj, ko so tajkuni pokradli družbeno premoženje in se z delavci dela kot s sužnji, bi večina raje imela tisto “nesvobodo” za časa Tita.

#5

Svoboda, Bog nam pomagaj. :)
Svoboda je otrok dolžnosti in pravic.
Na zadevo gledam bolj skozi mijau-ova očala. Alternativa bi bila ukinitev “privilegijev”, ki jih imajo mladoletniki v kazenskem postopku. Kdor ima vse pravice mora tudi nositi vso odgovornost.
Kaj pravite, katera od opcij pušča mladim več svobode?

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !