NOVA OBLIKA VLADAVINE

Datum objave: 19.06.2011 ob 12:50
Kategorija: miks

Potem ko smo izkusili samoupravni socializem, pa nismo bili z njim popolnoma zadovoljni, smo poskusili še s parlamentarno demokracijo.
Po dvajsetih letih le-te, smo ugotovili, da je ta še slabša za veliko večino prebivalstva. Poslanci, ki so dobro plačeni, ne bi spreminjali nič: dobro jim je tako v vladni koaliciji, kot v opoziciji. Vladnim je vseeno, kakšne zakone sprejemajo, saj jih opozicija z referendumom blokira.
Ljudstvo predlaganih zakonov ne pozna, ampak je a-priori proti, ker je na splošno nezadovoljno.
Zdaj je ustavnemu sodišču prekipelo. Čeprav jih je izvolil državni zbor, so sklenili, da bodo oblast vzeli v svoje roke. Ustanovoli so občino Ankaran, ker je državni zbor noče. Verjetno izpolnjujejo vse potrebne kriterije.
Po logiki je za pričakovati, da bo njihov naslednji ukrep ukinitev tistih občin, ki ne izpolnjujejo zahtevanih kriterijev, pa jih je državni zbor izglasoval, najbrž zato, ker je bil takratni kandidat za župana prijatelj s kakšnim od poslancev.
Državljani bi morali pozdraviti to novo obliko vladavine. Ne le, da bo cenejša, saj je ustavnih sodnikov desetkrat manj kot poslancev, pa še voliti jih ne bo treba vsake 4 leta, ampak bodo odpadli tudi stroški za referendume. Mimogrede, morda se bodo spomnili razpustiti tudi državni svet.
Živela nonarhija!

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Nedelja, 19. Junij 2011 ob 12:50 in zapisano pod miks. Komentarjem lahko sledite preko RSS 2.0 vira. Lahko napišete komentar, ali jim sledite preko trackback s svoje strani.

7 komentarjev na “NOVA OBLIKA VLADAVINE”

#1
mukalisic

Humorno.

#2

He mijau, če te ne bi poznal kot Štajerca, bi mislil, da si se zmotil. ;)
Za Primorca je mona*rhija sedanji način vladavine. Sodniki pa nonoti.

#3

Bin, kdo pa piše o monarhiji? Pišem o nonarhiji (ni lapsus). Gre za vladavino deveterice.

Če se že ne moremo zediniti za monarha, je še vedno bolje, da nam vlada deveterica, kot pa 600.000 (40% referendumskih upravičencev)

#4

Devet “nonotov” bi bila nona2rhija.
Če nam že mora kdo vladati, naj bo vsaj lep. Pametni se takih poslov ne lotijo. :mrgreen:

#5

Bin, pa saj je ta, ki sedaj “vlada”, lep. Niti ni mogoče reči, da ni pameten. Mogoče bi še kakšno reformo izpeljal, če ne bi imel toliko nahujskanih nasprotnikov.

Potreben bi bil še en referendum. Na njem bi odločili, da se spremeni ustava: 1) referendum bi se smel sklicati samo zaradi spremembe ustave, ali za izstop iz EU, ali iz NATO. 2) spremeni se volilna zakonodaja, da lahko ljudje volijo v parlament osebe in jih tudi opozovejo. 3) Omeji se število občin (postavijo se strožji kriteriji). 4) Določi se število pokrajin (do 4).

Šele potem imajo nove volitve svoj smisel.

#6
nevenka

Zatišje mijav?
Kar nekaj vas je poniknilo v tišino…

#7

Dobrodošla, Nevenka. Že nate sem čakal cel mesec dni. Pa še se nisi izjasnila, kaj o vsem tem misliš.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !