BURKE

Datum objave: 21.08.2010 ob 19:46
Kategorija: miks

Zahodne evropske države se spopadajo s problemom, ali prepovedati zakrivanje ženskega obraza islamskih žensk v svojih deželah.

Mnenje večine prebivalstva je, da bi se morali prišleki iz drugih, kulturno popolnoma drugačnih družb, v njihovo sredino čimprej asimilirati in sprejeti vsaj navzven običaje gostiteljev.

Politiki pa so v zagati, kajti zagovarjati hočejo deklarirano demokratično strpnost, pa kakorkoli že privatno mislijo o tem. Značilno je, da tudi uredniki časopisov propagirajo strpnost in zagovarjajo versko svobodo vseh, ki živijo na našem teritoriju. Zato ne preseneča, da so v reviji Dobro jutro predstavljena samo mnenja tistih, ki jih nošenje burk ne moti.

Jaz, ki nisem politična osebnost, si lahko privoščim, da povem, da pa mene to malo moti. Ne toliko, da bi se strinjal z nasilniškim vedenjem napram takim ženskam, vendar bi podprl tak zakon, ki bi to v javnosti prepovedoval.

Saj na drugi strani tudi ni dovoljeno hoditi nag po cesti, zamaskiran ne smeš na banko, in podobno.

Na mnogih mestih postavljamo varnostne kamere, da bi prepoznali morebitne vlomilce ali nasilnike, neki manjšini pa bi naj dovolili, da skriva svoj obraz.

Nekateri smatrajo, da gre za svobodo verskega izražanja, in da je treba v luči tega gledati tudi na burke. Jaz ne mislim tako. Meni se zdi, da je izražanje vere intimna zadeva, za domove in verske objekte. Tudi če bi jaz hotel obiskati džamijo, bi se moral sezuti; v krščanskih cerkvah ni dovoljen vstop ženskam v mini krilu, ali v globokem dekolteju…

Tudi asimilacija teh ljudi iz eksotičnih dežel je lažja in hitrejša, če se prišleki navadijo na običaje in nošo večinskega naroda. Tako je lažje predvsem njim.

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sobota, 21. Avgust 2010 ob 19:46 in zapisano pod miks. Komentarjem lahko sledite preko RSS 2.0 vira. Lahko napišete komentar, ali jim sledite preko trackback s svoje strani.

23 komentarjev na “BURKE”

#1

Zadel z naslovom!
Burke so, pa naj jih prepovejo ali dovolijo. Vsekakor je del burke zvračanje pozornosti javnosti na drugačne teme. (Da bodo “v ozadju” lažje uredili globalne težave.)

Sicer pa sem “po tom pitanju” precej tvojega mnenja. Življenje v skupnosti je eno samo prilagajanje. Dokler se neka skupina z drugačno kulturo druži v svojih (ne javnih) prostorih, ima vso pravico živeti v stilu svoje kulture. Celo morebitno ljudožerstvo bi moralo biti “dovoljeno”, kajti postaviti mejo je glavna težava.
V “javnosti” pa ima po demokratičnih principih vsaka skupina pravico izposlovati uzakonjenje svojih kulturnih običajev.
Omenil si:
/… Saj na drugi strani tudi ni dovoljeno hoditi nag po cesti …/
Ta zakonska določba je dediščina nekega verovanja, kajti v pradavnini so bili ljudje goli, če niso potrebovali zaščite pred mrazom, ugrizi, … Je torej z goloto kaj drugače kot z burkami? Moramo res vsi živeti po načelih neke vere?
Žal je večina v naši družbi sprejela to normo in smo obsojeni na gledanje cunj. ;)

Sklep: Muslimanska skupnost (ali kdor pač čuti potrebo po burkah) naj vloži predlog zakona v parlament. Kadar bo zagotovljenih dovolj glasov za, bomo gledali samo oči. :sad:

#2

Veseli me, da me nisi označil za rasista. Le glede nagote, ki je javno prepovedana, meni ni žal, in sicer iz več razlogov. Najmanj pomemben mi je verski. Toda na naši zemeljski širini bi le kratek čas lahko hodili nagi. Drugi razlog je estetski. Z obleko zakrijemo dobršen del lepotnih napak, posebno v starosti. Tudi v erotičnem smislu mi je bolj všeč, če ni vse takoj razkrito. Čar je v slutnji po lepoti in po njenem odkrivanju.

S tem v zvezi naj omenim eno zgodbico. V muslimanskih običajih je nevesta vse do poročne noči zakrita pred ženinom in pred njegovo žlahto. Po poročni noči pa ji mož pove, pred kom iz njegove družine se sme odkriti. To so običajno njegova matio, sestre in pa manjši otroci.

Ko je žena zjutraj moža vprašala, pred kom mora ostati zakrita, ji je razočaran odgovoril: “Ti se razkrij, prek kom hočeš, le pred mano bodi zakrita!”

#3

Ni čudno mijau, da podpiraš uzakonitev obleke – zakrivanja v javnosti, če imaš izkušnje iz zadnjega odstavka #2.

Da pa me ne bi kdo označil za protiverca naj poudarim: Naša kultura je rasla v zemlji različnih verovanj. Skozi tisočletja so se vplivi prepletali in za seboj puščali sledove. Večinoma dobre, vsaj za vladajoči razred. Tako imamo sedaj “bastarda” ki odlično služi namenom in potrebam vladajoče elite.

#4

Ja, folku se je čisto zmešalo. To, kar ima Evropa sedaj, je sad tisočletnih civilizacijskih pridobitev ter kulturnih in verskih prizadevanj v enakosti in svobodi za vse člane človeške vrste. Seveda pa tudi človek ni čisto individum, ampak je tudi “predmet” nekega okolja, v katerem živi; tako po zunanjosti kot po razmišljanju. Danes je na pohodu civilizacija, ki veliko ve, to pa zaradi velikega pretoka informacij, razmišlja pa malo. Na ta način je postal za nekatere nadobudneže in sploh “lovce na novitete”, islamski svet, ki pa se prav potuhnjenjeno vriva v evropski kulturni prostor, turistična zanimivost, ki bi jo bilo treba preizkusiti na lastni koži. Verjetno tudi z močno podporo lobijev iz islamskih držav. In kar naenkrat so postale burke najbolj fensi oblačilo, če prav ima nošenje le tega v ozadju veliko diskriminacije in prirejene zaostalosti, ki jo vzdržujejo s pomočjo “ubojev za zgled” drugim v celotnem islamskem svetu. Le malo tega pride preko organizacije Amnesty International v javnost, ponavadi le eno desetino tistega, česar niti živalim ne bi privoščil. Za lep zgled nam je Iranska sodna praksa. Seveda bi se med drugim radi sklicevali na obdobje lova na čarovnice v Evropskem “krščanskem” svetu pred petsto leti in lahko bi dejal, Islamski svet je točno toliko zadaj. In nikoli ne veš, kaj se skriva pod cunjami islamskih žensk in ne, kaj se skriva pod brado kakšnega njihovega ajatolaha ali ´imama´. Tako, za enkrat bomo zadovoljni kar z evropskimi civilizacijskimi normami.

#5

Veselim se odziva na moj post, ki me utrjuje v prepričanju, da nisem sam v svojem razmišljanju. Sprašujem se tudi, če bi vsi tisti, ki so pod svojim imenom in priimkom izražali nestrinjanje s prepovedjo nošenja burk, enako govorili, če to ne bi šlo v javnost.

#6

Kaj so bile to mogoče burkle? (Z burklami, nekakšnimi vilami za vstavljanje loncev v krušno peč, so gospodinje strašile poredno mularijo.)
Pusto je postalo tu pri tebi mijau. :sad:

#7

Bin, prav imaš! Zakaj se mi zdi, da je to bil očitek?

Tako se mi zdi, kot če bi vam kdo ponudil prostor za piknik, pa bi hoteli, da vam še vse servira, nato pa še zabava.

V soboto gremo za teden dni na morje, torej bo ostalo pusto.

#8

Mijau, tole je pa skrivnostno. Šele zdajle sem odkrila tvojo novo temo. Res je, da sem bila nekaj manj na blogih, ampak očitno ravno takrat, ko sem vrgla pogled, ni bilo med “Zadnji komentarji” nič, kar bi me pripeljalo sem. Tudi zdajle sem, ko sem prebrala “Burka” najprej pomislila na veseloigro. (Kar nekateri komentarji na to temo tudi so, hehe).

Ampak veš kaj, v splošnem se mi ta hrup okoli prepovedi burk zdi vihar v kozarcu vode. Žensk, ki bi nosile burko, je tako malo, da njihovo število sploh ne opravičuje razburjenja, ki je zavladalo ob tej temi.

Gre bolj za načelo, ali naj se to najbolj drastično izražanje verske pripadnosti v (zahodni) javnosti tolerira ali ne. Kje je meja med sprejemljivostjo recimo križca na verižici okrog vratu katoličanke in burke na telesu muslimanke. To vprašanje bo najbrž vedno burilo duhove.

#9

olna, mislim, da bo burilo duhove, le dokler bodo bombe pokale …

#10

Olna, vedno je bistveno vprašanje številčnosti.
Če opazim v travi kobilico, se sploh ne zmenim zanjo. A velik roj kobilic lahko uniči ves pridelek.

Leta 1958 sem bil kot vojak v Peći na Kosovu. V vrsti za kino karte so vsi govorili srbski. Podnaslovi v kinu so bili srbski. Le tu in tam si videl kakega Šiptarja na pijaci v narodni noši. Bili so manjšinjsko prebivalstvo. Štirideset let pozneje so na račun mnogo višje rodnosti postali večinsko prebivalstvo in zahtevali samostojnost.

Islamske ženske ne nosijo samo burke. Pomembneje je, da niti pomisliti ne smejo, da bi uporabljale kontracepcijo.

In ne samo to. Pokorno gredo ovešene z bombami, da se bodo razstrelile v gneči sovražnkov, v slavo Alaha (kot je to Niko omenil).

Kdo pa lahko vidi, kaj nosijo pod tistimi haljami?

#11

Niko, Mijau, seveda drži, da je pri debatah in sporih okrog burke (in delno tudi okrog nošenja rute) v ozadju strah pred širjenjem islama. Ki ni čisto neutemeljen. Kosovo se marsikomu zdi kot svet v malem – rodnost v muslimanskih državah je vrtoglava v primerjavi z zahodom. (Se spomnite tiste lajne iz Yu-časov: “Naša prednostna naloga je hitrejši razvoj manj razvitih republik in pokrajine Kosovo…”? In so denarci iz razvitejših potovali na Kosovo, kjer so družine lahko živele samo od otroških dodatkov.)

Mijau, čisto tako s kontracepcijo ni. Modernejše oziroma manj stroge muslimanske države, n.pr. Albanija, Turčija, Indonezija, imajo v primerjavi s kakšnim Iranom in z revnimi afriškimi državami nenavadno nizko rodnost, enako velja za muslimanske skupnosti v zahodnih državah.

No, bombe pa je mogoče skriti pod kakršnokoli malo širše oblačilo (in se to žal tudi počne). .

#12

Olna, drži. Pozimi tudi mi lahko skrijemo bombe pod plašče. Vendar tega ne počnemo. Za to je potreben še ekstremni fanatizem in prepričanje, da greš nato direktno v sedma nebesa.

#13

Ja,to z ekstremnim fanatizmom je sploh zgodba zase. Masovnih umorov, kjer morilec žrtvuje tudi sebe, v imenu vere ni nikjer razen v islamu. (Seveda so izjeme posamezni verski fanatiki tudi drugje).

Ampak začetna tema je bila burka. In Ima Niko zelo prav, da bi bi bilo bistveno manj ali pa morda celo nič razburjenja okrog nošenja in prepovedi nošenja ogrinjal, ki pokrivajo celo telo (saj niso samo burke, te so pač najbolj ekstremne), če ljudje tega ne bi povezovali z islamom, s širjenjem islama in – posredno – z islamskim terorizmom.

Sama Korana nisem brala, znanka, ki ga je, pa mi je povedala nekaj zanimivega: da je eno od zapovedanih pravil za muslimane, da si morajo v ne-muslimanskih okoljih, kjer živijo, prizadevati za – točnih besed se ne spominjam – širjenje islama oziroma za to, da islam postane prevladujoča religija. In ker koran ne ureja samo verskih zadev, ampak celotno človekovo vsakodnevno življenje do najintimnejših podrobnosti, je nezaupanje do širjenja islama in s tem do islamskih simbolov (burka, ruta) lahko razumeti.

#14

In pa, ko nosiš bombe okrog pasu, je dobro, da ti kamere ne zabeležijo obraza – le tako lahko neseš večkrat. Pomaga pa tudi pri težjem lociranju “samomorilskih bombic”.

Kot anonimnost na blogih – ljudje so manj prepoznavni in bolj borbeni.

#15

“K sreči” bombe po navadi nosijo samo enkrat.

#16

Mijau, :razz:

(Niko je verjetno imel v mislih prenašanje bomb “za poznejšo uporabo”).

Niko, ne bi se strinjala, da so anonimni blogerji in komentatorji manj prepoznavni(oziroma obratno, da so tisti z imeni bolj prepoznavni). Še vedno mislim, da sta odločilnega pomena pri prepoznavnosti vsebina in stil pisanja.

#17

Kar se tiče prepoznavnosti na blogih, bom povedal svoje mnenje.

Vse je odvisno od poštenosti blogerja. Če je ta iskren, ga bo prepoznati po komentarjih, četudi bi spreminjal svoj naziv. Vendar pa najbrž tega ne bo storil, ker se ne boji, in stoji za napisanim. Je pa res, da ne bo prepoznaven po izgledu.

Torej, če bi se Niko nekomu zelo zameril, bi ga ta na blogu lahko zmerjal, v bifeju pa bi lahko zraven njega pil kavo, ne sluteč, da mu je predtem na blogu grozil, da mu bo razbil gobec.

Kar se mene tiče, se upam srečati s komerkoli iz blogarske srenje.

#18

Ni bil očitek (#6)mijau, samo ugotovitev.
Nekaj besed sem pa le sprožil ;) in izbezal olno iz luknjice. :twisted:

#19

Bin, sedi! Pet.

Sedaj pa še Nagajivko izbezaj!

#20

Eh, nagajivka je en tak murenček, ki čudovito poje, če ga ne bezaš. Bo že sama prilezla iz luknjice, ko bodo zaveli jesenski vetrovi.

#21

Ja, tu se pogovarjamo o burkah kot o modnem dodatku. Vendar pa je psihološki učinek grozljiv. Ženska v njem je popolnoma brezpravno bitje, ki je namenjena možu v pomoč in v okras ter njiva za rojevanje otrok. Ko se je naveliča jo lahko tudi ubije ali pa, kot je bilo omenjeno v komentarju, ji obesijo municijo okrog pasu in ajde, gremo. Seveda ji v posmrtnosti ni namenjena nikakršna alahova bližina pač, ne več kot psu, ki ga ima neomenjeni lastnik. Mi pa bi še vedno radi primerjali krščanski križec okrog vratu in muslimanska ženska oblačila. Ja, pamet pa se res ne dobi na žlice.

#22

Res je, fuga, pameti se ne dobi na žlice. Pa brati in razumeti je očitno nekaterim tudi težko.

Nihče ne primerja križca in burke, vsaj na tem blogu ne, in jaz še najmanj. Vendar se vse resne debate med strokovnjaki – in ne kramljanje na blogu – vrtijo tudi okoli tega, da je burka eden od (ekstremnih) simbolov muslimanske vere, križec pa eden od (razmeroma diskretnih) simbolov krščanske vere. In se poskuša najti odgovor na vprašanje, kje med obema ekstremoma potegniti mejo.

#23

dodam tole: vsaj v BE je tako, verjetno pa tudi drugod po EU: burke nosijo vecinoma Zahodnjakinje spreobrnjene v Islam! In vsaj tukaj jih lahko presetejes na prste. Ogromno Muslimank tudi javno beraci, pa je to po Koranu prepovedano…

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !