HITROST ZA PEŠCE

Datum objave: 29.08.2009 ob 12:25
Kategorija: miks

Na televiziji so postavili vprašanje, s kakšno hitrostjo se rolkarji, ali kotalkarji smejo premikati v javnem prometu. Odgovor strokovnjaka za promet je bil, da so to pešci in torej za njih velja peščeva hitrost.

Toda pešci se premikajo z različno hitrostjo: od nadelanega starčka, ali ženske, ki spotoma ogleduje izložbe, do tekača, ki se mu mudi na vlak. Novi svetovni rekord v teku je sedaj 9,58 sekunde za 100 metrov, ali 37,5 km na uro.

Ali je to odgovor na vprašanje, s kako hitrostjo se smejo premikati rolerji?

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sobota, 29. Avgust 2009 ob 12:25 in zapisano pod miks. Komentarjem lahko sledite preko RSS 2.0 vira. Lahko napišete komentar, ali jim sledite preko trackback s svoje strani.

17 komentarjev na “HITROST ZA PEŠCE”

#1

Nekako se mi poraja tudi vprašanje al je že kakšen žandar pri nas usmeril svojo radarsko pištolo na kakšnega bolj živahnega pešca in ga potem sekiral zaradi tega. Mislim, red mora bit !!

#2
nimiy

37,5 km/h je povprečna hitrost. zdi se mi, da so boltu izmerili najvišjo hitrost tam okoli 44km/h.

#3

Ko prebiram anonimna razmišljanja na slovenskih blogih, me preveva občutek, da vanje največ pišejo ljudje, ki se želijo dokazati z destrukcijo, konstruktivna misel pa jim je tuja. Tako vidim tudi prispevka, podpisana z “dare” in “nimiy”, čeprav ju deloma opravičuje nesmiseln in iracionalen uvod nepodpisanega siolovega sotrudnika.
Primerjava hitrosti peščeve hoje v cestnem prometu s hitrostjo svetovnega rekorderja na 100 metrov govori sama zase in ne potrebuje komentarja.
Običajna hitrost peš hoje je 5 km/h ali morda nekaj več. Pogosto pa tudi nekaj manj, zlasti če je to starostnik, ki ni nujno nadelan, morda mamica z majhnim otrokom ali invalid.
Pešec lahko seveda tudi teče. Prav vseeno je, ali se mu mudi ali se rekreira. Pri tem je povsem nepomembno, ali teče s hitrostjo 10 ali 15 km/h. Pomembno je, da s tem nikogar, zlasti šibkejših od sebe, ne ogroža. Enako velja tudi za rolarje in kotalkarje, ki v cestnem prometu veljajo za pešce. Varnost prometnih udeležencev je v tem primeru edini kriterij, ogrožanje pa znak prekrška.

#4

Tako piše v zakonu – s hitrostjo pešca. Seveda zraven ni definicije. Hej, kdaj pa je bil zakon natančen?

Sicer pa sem po moje gledal isto oddajo in možakar še zdaleč ni strokovnjak za promet (in tudi predstavljen ni bil tako).

#5

No, tudi sam sem se že znašel v podobni dilemi, ker me je ustavil policaj, ko sem se peljal po pločniku s kolesom (ni bilo kolesarkse steze) in sem se komej izmazal brez kazni, ker se nisem gibal s hitrostjo pešca…

#6

ja teh 37.5 km/h bo verjetno napaka

#7
vierd

vse ko se rolajo je treba poslat u trgovino

#8

ahimel, preveč resen si. Strinjam pa se, da je najvažnejša varnost vseh udeležencev. Tako bi moral biti napisan zakon, ne pa da piše o gibanju s hitrostjo pešca.

bOj3, oddaje nisem gledal od začetka in možakar morda res ni strokovnjak za promet, se je pa delal, da je.

vierd, v kakšno trgovino?

#9
drmagnum

Kar visoka je ta dovoljena hitrost. Sam jo še s kolesom težko dosežem.

#10

@mijau Ni se delal – možakar je eden od ljubljanskih podžupanov in očitno zadolžen za promet.
Kot pa sem rekel zakon pravi tako – to da je hecno napisan je pa seveda druga zgodba.

#11

Mi zna kdo povedati, kaj o tem pravijo (veljavni) zakoni in podzakonski akti?
“Kajti namreč” prepustiti odločanje o tem, kdaj je kdo koga ogrožal, “občutku dežurnega policista”…??? Saj nismo več v časih “gnilega socializma in enoumja”. :lol:

#12

@ahimel, zares me žalosti, ko mi ne rata. V takih komentarjih namreč želim biti samo malo duhovit. Šit, sn falu… ! Ti pa najdeš v takšnih trapastih pripombah neko destruktivnost in kaj jaz vem kaj še! No, saj ni niti važno.
Bolj me je v bistvu zmotilo tisto o anonimnih komentatorjih. Moj komentar ni anonimen. Moje ime deluje kot link in če mu slediš lahko brez truda dobiš moje podatke. Poleg tega pa sem , grdo gor ali dol, tudi že toliko domišljav, da se tukaj po vsem tem času nimam več čisto za anonimnega.
Samo toliko. lp

#13

Dare, ti si uganil poanto mojega prispevka. Tisto o anonimnih komentatorjih pa najbrž ni letelo le nate: tudi “ahimel” ni priimek.

#14

Moje pisanje ni bilo mišljeno osebno in žal mi je, če sem koga prizadel. Želel sem le pojasniti (čeprav tudi jaz nisem gledal oddaje) da se zakonska določba o hitrosti gibaja pešca v tem primeru ne nanaša na hitrost, izraženo v km/h, ampak je prej tisto, čemur pravimo primerna ali prilagojena hitrost glede na okoliščine, ki pa ni tako zelo imaginarna. In seveda, da bi moral moderator pri svojem uvodniku to upoštevati, čeprav na račun provokativnosti.

#15

sem pa doživel, da mi je fiksni radar (ki prikaže hitrost in opozori na prehitro vožnjov naselje) pred začetkom naselja izmeril hitrost hoje, odkljukal HVALA in sem zadovoljen odkorakal naprej

#16

Mijau; da te še tu pozdravim. Ja, vem, dooolgo me ni bilo naokoli. Kaj praviššš??? Da prepočasi hodim??? Da moja hitrost ni prilagojena razmeram na blogovju??? Protestiram! Ni res!!! Le rolerje sem med dopustom pustila doma. ;)

Je pa res, da sem v resnici kar hitra peška (pa ne mislim tiste češnjeve). Policaji mi zaradi hitrosti sicer še nikoli niso požugali, se mi pa redno dogaja, da poslušam očitke tistih, s katerimi se podam na peš-pot. Naj bo v mestu ali planinah. In jaz neskončno trpim … ob raznih počasnih zasopihancih … Tem! Tem bi bilo potrebno zakon o hitrosti predpisati!!!

Če mene vprašaš, so takele upočasnjene “ovire” na prehodu za pešce – včasih še bolj nevarne … sebi in drugim.

#17

Vsekakor je to vprašanje iziv za zakonopisce :)
Bistvo vsega pa pustmo politiko in palicaje je pa to da ko pripelješ v križišče zelo težko opaziš otroka ki drvi na rolki ali skiroju čez prehod za pešce. Posledice tega so lahko katastofalne. Smrt otroka, ni samo travma starčev amak tudi tistega ki ga povozil.
Že tako opažam da se veliko ljudi s kolesom vozi po prehodu za pešce, potem se pa čudijo……..
Pa kar še napiš.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !