MINARET

Datum objave: 13.12.2008 ob 19:00
Kategorija: miks

Dve temi trenutno najbolj okupirata zanimanje Slovencev: Ruplova nepotopljivost in gradnja džamije v Ljubljani.

Nekdo bo mnenja, da naj o Ruplu odloča Pahor, o gradnji džamije pa Ljubljančani, vendar jaz ne mislim tako.

Najprej naj pojasnim, da sem ateist, in kot tak smatram, da nobenega verskega objekta ne bi bilo treba graditi. Tudi za rušenje obstoječih nisem, čeprav ljudje vse manj zahajajo v cerkev.

Tisti najbolj goreči verniki, ki hodijo obiskovat verske objekte, ker ne zaupajo, da jih bo bog slišal, če molijo kar doma, morajo imeti tak verski objek nekje blizu, pri roki.

Torej, če bi za vse katoličane bila ena cerkev, pa čeprav še tako velika, v Ljubljani predaleč, je prav tako ena džamija za večino muslimanskih ortodoksnih vernikov predaleč. Ko bi bila ena zgrajena, bi se v ostalih mestih le stežka uprli zahtevi po izgradnji novih.

A če bi že tem nekaj muslimanskih vernikov, ki bi jim ta hram bil dovolj blizu, zgradili molilnico, v kateri bi hodža vodil ceremonial, čemu potem minaret? Ljubljanski mufti je baje opravičeval gradnjo minareta s prispodobo, da paše k džamiji kot cigareta h kavi. Ali je to mislil zaradi valjaste oblike cigarete? In prav minaret je tisti, ki gre najbolj v nos nasprotnikom gradnje džamije.

Zakaj je pravzaprav minaret potreben? Zaradi tega, ker z njega mujezin petkrat dnevno poziva vernike k molitvi. Torej bi zaradi razpršenosti muslimanskih vernikov po Sloveniji minaret v Ljubljani moral biti visok ne 40, ampak 400 metrov, pa še mujezina ne bi slišalo niti desetina muslimanskih vernikov. Slišali bi pa okoličani, ki jim tisti klici sploh niso namenjeni, in bi jih najbrž motili.

Verjetno bi mufti na to odgovoril, da v Ljubljani mujezin ne bo z minareta pozival k molitvi. A čemu potem minaret?

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sobota, 13. December 2008 ob 19:00 in zapisano pod miks. Komentarjem lahko sledite preko RSS 2.0 vira. Lahko napišete komentar, ali jim sledite preko trackback s svoje strani.

39 komentarjev na “MINARET”

#1

Tole vprašanje, ki ga kot papagaj ponavljaš za tam nekakšnim Jarcem, je najblažje rečeno hecno. Čeprav se opredeljuješ za ateista, bi lahko našel vzporednico s krščanskimi zvoniki.
Omenjeni Jarc namreč razlag, da v nobeni učeni islamski knjigi ni predpisan minaret. No, se tudi jaz ne spomnim, da bi kje v krščanskih pisalo, da mora cerkev imeti zvonik. Pa ga ima, in to vsaka.
Bodimo torej malo moralni in tisto kar privoščimo sebi, dovolimo tudi drugim.
Mimogrede, saj njih množica pobira naše dreke, kajne.

#2

Torej po tej logiki, ki jo ti uporabljaš, niti krščanske cerkve ne bi smele uporabljati zvonikov in potrkavanja k maši, ki lahko včasih traja tudi 15 minut in seveda vsi vemo ob katerih urah.
Sem ateist in sem neposredni sosed krščanske cerkve, pa zato ne zganjam nestrpnosti. Bolj me moti, da je župnišče ograjeno in varovano tako kot, da skladiščijo razstrelivo ali kakšen drug nevaren predmet.
Če bi moral biti prvi sosed džamije takoj podpišem soglasje.

#3

kurac si ti ateist ??? nestrpen pa si

#4

Ravno tako neumno vprašanje kot bi vpraršal zakaj imajo cerkve zvonike,…
mal se skuliraj

#5

Tudi jaz sem mislil, da je minaret nepotreben, a glej kdo mi je rekel nekaj v prid njemu – katoliški duhovnik.
Lahko je teoretizirati o tem kot ti, ampak ne bi bilo prav, če bi gradili cerkev brez zvonika…. pa naj bo to v Egiptu, Kitajskem, Papui novi Gvneji, Italiji, Sloveniji….. če ni zvonika to ni cerkev,…. to je hiša kjer ljudje molijo, ….lahko je tudi tvoja, a dobro veš, da to ni to.
Minaret pa tudi ni vedno “balistic misle-like”. Videl sem džamije po svetu, ki imajo minaret podoben empire stite bilding-u, ali kot vodenem u stolpu itd…. enostavno ga je zgraditi, da se “stopi” z okolico.

#6
eritrocitus

Ko gre za verske reči ter s tem povezano strpnost oz. nestrpnost, se pri nas še posebej razplamti žolčna razprava. Vedno se najdejo “nevtralneži”, ki bi vero kar z zakonom prepovedali. Sami sebe označujejo za ateiste, torej to za njih pomeni svobodne in nadvse tolerantne. Poznam veliko ljudi, ki nasprotujejo veri, pa nimajo o verah blage veze. Smešno je, da nekdo veliko ve o npr. muslimanih, kako so nevarni ali umazani, hkrati pa nikoli ni srečal kakšnega muslimana. O kristjanih denimo govorijo o nazadnjakih, ki imajo IQ 50, ker bojda poslušajo župnika, ko žebra molitve in pridige. O hindujcih vedo povedati samo to, da “se namakajo v oni svinjski reki in častijo krave, ne jedo mesa, pa lačni so”, vedno znova ponavljajo lajno o cerkvi in vernikih itd. itd. Preseneča me, kako je tako lahko širiti nestrpnost in deliti ljudi. To je ostanek komunizma ter nepoznavanja osnovnih zgodovinskih dejstev. Zato je graditev džamije veliko širši problem, ker postavlja pred nas dejstvo sožitja, razbijanja predsodkov ter občečloveškega sodelovanja in povezovanja. Obe strani, država in muslimanska skupnost, bosta morala napraviti kompromis, ker je višina minareta simbolična, če se zgradi verski objekt
za potrebe molitve, noben pameten musliman ne bo rabil visoke rakete, da se diči celo nad vesoljem. Tako kot ne potrebujemo visokih katedral, kajti notranje veselje vere se kaže v ljubezni do sočloveka in ne v zunanjem blišču/kiču. Žal v sodobnem, hladnem egoizmu in individualizmu gradimo visoke katedrale, vez sočutja med ljudi pa počasi izginja.

#7
Aleksander

Naj grejo že u pizdo matrno s to đamijo!

#8

ja no ford, potem pa pokaži na 40 metrov visok zvonik pri cerkvi! Naj si postavijo đamijo, ampak ne v cesntru ljubljane, ne v takšni velikosti in brez rakete! lp

#9

ma kakšen minaret neki!!!
če ga bojo slučajno postavili,ga mi zrušimo!!!
ne sme se dovolt muslimanom,da se preveč razkomotijo v državi,v kateri so samo gostje!!

#10

Večina vas je izrazila nestrpnost do drugače mislečih – brez argumenta. Kar se mene tiče, tudi cerkve ne rabijo zvonikov, ampak če so že tu, jih ni treba rušiti.

Če pa minaret še ni zgrajen, pa ga tudi ni treba graditi, saj bi s tem odpadel en kamen spotike: neprilagojenost okolju.

Saj tudi za druge, neverske gradnje, mnogi nasprotujejo zaradi neprimernosti. Spomnimo se nasprotovanj vetrnim elektrarnam, pa bi bile koristne. Ali pa piramida, kjer bi bil letalski muzej. Pa Strojnikovo “orlovsko gnezdo”…

Kar se pa muslimanov tiče, sem z nekaterimi prijateljeval, saj sem tudi živel v Bosni.

#11

ko bodo pa v savdski arabiji, v iranu itd. katoliške cerkve, budistične temple in podobno gradil, takrat pa lahko zarad mene deset džamij nardijo pri nas. dokler bodo pa v rjuhe zaviti okol hodil pa se klali naj pa kr dol pridigajo o kakšni svobodi veroizpovedi…pa nisem nikaršen rasist, vernik al pa kej podobnga, sam realnost je pa taka…mal manj hinavščine nebi škodilo…

#12

zaradi mene naj imajo minaret. naj pa bo prilagojen naši arhitekturi, našemu okolju – kar pomeni da ni ozek in tako visok napram stavbi…. lep tak primer minareta ima tudi četrta najbolj pomembna mošeja za muslimane v Damasku…

ps; tretja najbolj pomembna mošeja za muslimane v Jeruzalemu na Tempeljskem griču pa je celo brez minareta…! toliko v razmislek.

#13

Če bi želel evropski vernik v 21. stoletju furat svojo vero v muslimanskem svetu s postavljanjem svojih cerkva bi bila zadeva zaključena še predno bi se sploh začela. Islamizacija Evrope pa je že nekaj desetletij v polnem razmahu ker “civilizirano” in brez verske nestrpnosti Evropejci bustasto gledamo kako nam na naših dvoriščih postavljajo minarete.
Takoimenovanim “ateistom” to seveda kar malo paše, saj je treba končno že enkrat opraviti z verniki in zaključiti delo, ki ga komunisti niso uspeli dokončati.
Goreče zagovornike džamije, islamizacije Evrope in načela enakosti bi veljalo spomniti: Po islamski razlagi zgodovine je svet razdeljen na Dar al Islam (hišo vere) in Dar al Harb (hišo nevere), ki jo je treba osvojiti z uničenjem, podreditvijo ali islamiziranjem sovražnika.
Hehe, dragi ateisti, prvi boste lahko okusili ostrino sablje. Sicer raje pohitite in se še pravočasno spreobrnite (v katerokoli vero) še predno se bo mujezin prvič oglasil iz Ljubljanskega minareta.

#14

Če bo ta reč kdaj zgrajena, se nimajo kaj dol dret z minaretov! Samo nekaj dni Carigrada je dovolj za okušanje užitka, ko te ob petih zjutraj zbudi oni tip, ki se dere z minareta ko jesihar.

#15

Nej majo đamijo, a brez minareta.

#16

Mnaret je zaradi mene lahko visok tudi 500m. Edino kar bi me motilo je,da se nekdo po zvočniku dere name ob poljubni uri.

#17

Logika

Naj imajo djamijo a brez minareta, ker ga ni potrebno za muslimane v tujem okolju, še bolj pomembno pa brez segregacije takoimenovanih kulturnih ustanov in drugih dejavnosti, te naj bodo razpršene tako, kot so vse slovenske, ali pa naj se koristi obstoječa infrastruktura kjerkoli, na bo knjižnični fond kar v obstoječih knjižnicah, kot je vse ostalo gradivo. Za stroko pa je dovolj kongresnih centrov, tako da česa takega o čemer se govori ne rabimo v Sloveniji. Če imamo kitajske, argentinske, mehiške restavracije pa imejmo še bosnske, če jih oni sploh sprejmejo izgleda da ne. lp

#18

Saj tudi za druge, neverske gradnje, mnogi nasprotujejo zaradi neprimernosti. Spomnimo se nasprotovanj vetrnim elektrarnam, pa bi bile koristne. Ali pa piramida, kjer bi bil letalski muzej. Pa Strojnikovo “orlovsko gnezdo”…
Seveda, nasprotujejo pa tudi avtocesti, odlagališču ali zavetišču za živali: čemerkoli kar je preblizu njihovega domeka – seveda pa bi imeli avtocesto do vasi, urejeno odlagališče, morda celo džamijo – SAMO NE NA MOJEM DVORIŠČU!

#19

mijau, se strinjam – džamijo bi bilo potrebno zgraditi v več slovenskih krajih, bolje bi bilo nekaj manjših džamij kot samo ena večja.

A da si razjsnimo od začetka – tako kot ima vsak drug pravico do duhovne hrane, jo imajo tudi muslimani. Ne govorim le o pravicah veroizpovedi, ampak tudi o pravici do duhovne hrane v obliki gledališča, opere ali knjižnic. Sramota se mi zdi, da morajo muslimani na svoj hram čakati že štirideset let.

Zame kot kristjana je nesprejemljivo, da bi nekdo katerikoli verski skupnosti odrekal pravico do duhovnega hrama. Še več, kako si sploh kdo upa jemati pravico odločati o tem. Džamija je izključno stvar muslimanov in seveda njihovega dogovora z oblastmi glede ustrezne lokacije.

Pri vsem skupaj se mi zdi edino sporno, kdo bo gradnjo plačal. Ker je nekaj stotisoč muslimanov slovenskih državljanov in še več jih pri nas plačuje davke, bi morala denar za gradnjo dati država. Slovenija. Ne pa Savdska Arabija – nesporno je namreč, da je džamija več kot zgolj verski objekt. Je tudi družbeni, izobraževalni in nenazadnje politični objekt in zato bi bilo še najbolj primerno, da država razveže mošnjo in tako prepreči vpliv širjenja političnega islama arabskega tipa. Zavedati se moramo, da velika večina muslimanov v Sloveniji izhaja iz modernega in strpnega bosanskega islama.

#20

Jzt sem po narodnosti bosanka, v bistvu so moji starši muslimani. Poznam islamsko vero, saj sem morala ne hotela, ampak morala, preživeti v džamiji, velik del otroštva. Moja mati me je poskušala neki prisilit, da bi molila pet krat na dan itd. Skratka, moja osebna izkušnja je. Sovražim islam in vse kar je povezano z njim. Sem 1000 procentno proti gradnji džamije in močno upam, da je ne bojo nikoli zgradili. Sem nestrpna pa kaj pol, noben me ne bo prepričal, kok moram bit odprta do drugih kultur. Sem odprta do drugih kultur, sam islama pa vidt ne morem niti, vse kar je s tem povezano. Če jzt vrjamem v Boga, ne potrebujem nekih verskih obredov in pridadnost neki določeni veri. Saj po teoriji, če Bog obstaja, potem smo vsi božji otroci in potem nas po tej logiki, mora imet Bog rad al smo verni ali ne.

#21

Ne bom odgovarjal na vse komentarje, saj je bil moj namen predstaviti en od pogledov na to problematiko, na drugi strani pa se prepričati, da nisem edini, ki tako razmišlja. Če se pa nečesa bojim, pa se predvsem fanatikov. Ti so največje zlo, pa je vseeno, kateri veroizpovedi pripadajo.

Odgovoril pa bom Blitzu na njegovo mnenje, da bi gradnjo džamije morala financirati naša država, ker muslimani, živeči tukaj, plačujejo tukaj davke. Tudi mene bi motilo, če bi gradnjo financirala Saudska Arabijanaša pa naj jo financira v takem razmerju, kot financira gradnjo verskih objektov ostalih verstev v primerjavi z višino davkov, dobljenih od njenih pripadnikov.

Da to malo bolj nazorno prikažem. Če odštejemo ateiste, ki tudi plačujejo davke, in ne bi dali niti evra za gradnjo kakršnihkoli verskih objektov, ostanejo katoličani, pravoslavni, muslimani, luterani…, za katere bi morali ugotoviti, koliko je vsakih, da bi lahko ustrezno financirali tozadevne verske objekte.

Pri tem pa je treba upoštevati, da se iz proračuna financirajo zame pomembnejše stvari: šolstvo, policija, sodstvo, državna uprava, zdravstvo, kultura itd. Nimam podatkov o tem, ali ostane še kaj denarja za gradnjo verskih objektov.

#22
blitz

mijau, ali lahko dokažeš, da je ljubljanska drama ali pa slovenski film pomembnejši od gradnje verskega objekta za muslimane? Jaz bom gotovo prej šel v đamijo, kot si ogledal slovenski film.

Pa saj ni samo kultura, ampak tudi šport – stotisoče davkoplačevalcev mora plačevati gradnjo stadionov in športnih dvoran, čeprav jih šport sploh ne zanima. Zato je težko govoriti o deležih in o tem, kaj kdo plača.

To je spolzek teren – določene aktivnosti so pač definirane kot družbeno koristne in jih moramo plačevati vsi, čeprav nas vsaj nekatere med njimi ne zanimajo. In edino prav je tako. Zame ni med stadionom, cerkvijo, đamijo, teatrom in knjižnico nobene bistvene razlike. Od vsake ima deoločena skupina prebivalstva duhovno korist.

#23
david.pelko

UF, Blitz, prav imaš glede financiranja džamije.

Tudi jaz bi nekaj prispeval iz svojega žepa, samo da ne bi bili donatorji kakšni ekstremisti iz Savdske arabije, ki bodo tako ali drugače hoteli širiti svoj vpliv. Sploh če bodo prispevali denarna sredstva.

Meni se tudi zdi spornih kar 5.000 m2 spremljajočih objektov, glede na to, da bo osnovni objekt – džamija velika 1.000 m2.

#24

Blitz, nekaj na to temo sva že debatirala na mojem blogu, pa tudi sicer je bilo že veliko govora o vseh mogočih vidikih problema vera (cerkev) & denar (financiranje).

Še vedno mislim, da bi verske objekte in v njih zaposlene morala plačevati tista verska skupnost oz. cerkev, za katero gre. Ali – v konkretnem primeru – katera od islamskih držav. Saj stadione in teater obiskujejo vsi, verniki taki in drugačni, pa neverniki (tudi taki in drugačni), čeptrav ne vsi in vedno, cerkve pa vendarle obiskujejo izključno verniki, izključno v verske namene.

V tem je po mojem bistvena razlika: plačevanja davkov ne moreš razdeliti tako, da bodo za stadion plačali samo navdušenci nad športom, za teater samo ljubitelji teatra, za otroško igrišče samo starši…To bi bil popoln nonsens, in seveda neizvedljiv. Financiranje objektov, namenjenih izključno vernikom in izključno v verske namene, pa lahko financira izključno verska skupnost ali cerkev ali (v tem primeru) islamska država.

Saj res, bo v Ljubljani mujezin klical petkrat dnevno k molitvi?

#25

David, če hočejo ekstremisti širiti svoj vpliv, ga bodo širili ne glede na to, ali financirajo gradnjo džamij ali ne.

#26

Blitz, vsak ima svoje prioritete, kaj ga bolj zanima. Vendar pa je gledališče, športni objekt, knjižnica, bolnišnica itd. namenjen VSEM prebivalcem Slovenije, ne glede na to, ali ga bodo vsi tudi dejansko koristili, džamija pa namenjena samo muslimanom, ne glede na to, da je tudi vsi muslimani ne bodo koristili.

Tudi jaz ne hodim v Ljubljano v gledališče, ne obiskujem nogometnih tekem, ne hodim ne v cerkev in ne v džamijo, sem pa vsaj enkrat mesečno v knjižnici in najmanj desetkrat mesečno na kegljišču.

#27
blitz

olna, zakaj pa ne? Jaz ne vidim nobenega problema – kot zdravstveno zavarovanje – če plačaš teatralnino, boš lahko šel v gledališče za subvencionirano vstopnino, sicer pa polno samoplačniško ceno.

Tvoja logika je nekoliko nenavadna – zakaj za vraga bi pa morale aravbske države plačevati đamijo za slovenske muslimane? Biti Arabec ni isto kot biti musliman. Tako kot biti Slovenec ni isto kot biti katoličan. Res obstajajo korelacije, a vendarle ni isto. Ali pa si ti kristjanka? :wink:

mijau, se ne strinjam. Verjetno res ne bo veliko ateistov ali kristjanov zahajalo v đamijo, namenjena pa je vsem, ker je v njej vsakdo dobrodošel. V cerkvi takisto. Ali drugače povedano – cerkev in đamija sta vsaj toliko namenjeni tebi ali meni, kot stadion v Ljudskem vrtu. Ali pa ga bom koristil, pa je drugo vprašanje.

olna in mijau, pri obeh zaznavam zelo razširjeno bolezen delitve na vernike in nevernike. Meni se delitev po veri zdi nekaj povsem enakega kot delitev po zanimanju za glasbo ali za šport. Na romanje bom šel v družbi vernikov, na koncert v družbi rokerjev, na fuzbalsko tekmo pa z navijači Maribora. :wink:

#28
vlatka

mijau,

komu mino v ret? :D :D :D

#29

Blitz, jaz pa pri tebi zaznavam, da nočeš (hm?) razumeti ene moje zelo enostavne trditve, ki sem jo večkrat ponovila in sem jo za boljše razumevanje že tako poenostavila, da bo postala smešna.

Seveda se da – tudi to sem že napisala – vsako stvar obrniti v absurd in tako spodnesti sogovornika v argumentiranju (teatralnina, športnina, koncertnina…).

Zakaj ne bi država, kjer je islam državna religija, financirala džamije v Ljubljani? Jaz ne vidim v tem nič napačnega, če to želijo, bodo Sloveniji prihranile kup denarja za druge namene (od katerih bodo spet imeli tudi tukajšnji muslimani nekaj).

Še enkrat, obljubim da zadnjič: cerkev (džamija) je namenjena izključno vernikom, izključno v verske namene, čeprav je seveda “odprta” za vse.
Seveda je pa jasno, da ne bo tja zahajal nihče razen vernikov. Zakaj torej ne bi cerkev ali verska skupnost ali islamska država plačale izgradnje IZKLJUČNO VERSKEGA objekta NAMENJENEGA IZKLJUČNO VERNIKOM? Posebno, če je dotična cerkev dovolj bogata. Stadiona ali koncertne dvorane pa ne more plačevati nobena “krovna” institucija, le država iz proračuna, torej od naših – verniških in neverniških – davkov.

Ne vem za Mijaua, ampak jaz sem daleč od tega, da bi delila ljudi na verne in neverne. Vendar eni in drugi obstajajo brez moje delitve. In na nogometno tekmo bodo hodili verni in neverni, v teater tudi, v knjižnico tudi. V božji hram pa bodo hodili samo verni, zakaj ga torej ne bi financirala tista cerkev, ki ji dotični verniki pripadajo? Posebno če je, kot rečeno, dovolj bogata. Brez zamere, ampak ne izenačuj mi verske skupnosti s športnimi navijači ali obiskovalci kina.

#30

Džamija da ali ne, z minaretom, brez njega, na koliko kvadratnih metrih, kje v območju prestolnice, … kaj pa vem? :oops: Vsekakor imajo tudi muslimani, kot vsi drugi verujoči, pravico do svojega zbirališča. Tudi pravico do tega, da o velikosti, obliki, lokaciji, odločajo. V skladu z veljavnimi predpisi.

O financiranju gradnje?
Ne strinjam se z blitz-em, ko pravi, da bi morala denar dati država. Ne bom sedaj brskal po netu za podatki, koliko bi “na glavo” muslimana znašal delež za načrtovani islamski center. Vsekakor ne malo! Ti isti muslimani bodo poleg tega uporabljali tudi vse druge objekte “splošnega družbenega pomena”, nič manj od mene.

Ne pripadam nobeni od “uradnih religij”! Mi je zato “po defaultu” odvzeta pravica do tistega dela sredstev, ki jih država namenja verskim potrebam državljanov? Je moja osebna vera manjvredna? “Ločitev cerkve od države” razumem tudi skozi te oči. Vsak državljan in vsaka skupnost mora v državi imeti pravico, da izvaja svojo dejavnost v skladu z veljavnimi predpisi.
ZA SVOJ DENAR!
Država pa “sofinancira” projekte, ki so ekonomsko deficitarni, vendar nujno potrebni za vzdrževanje zdravja, kulture in “socialne vzdržnosti”.

Je gradnja novih sakralnih objektov v tem sklopu? :mrgreen: ;)

#31
dare

Šele zdaj sem prebral tvoj post. Končno en dober in realen na to temo!

#32

Vidim, da je nestrpnost zelo navzoča. Prepotoval sem svet požez in pozdolž. Videl sem marsikaj in kaj je najbolj štosno, da ljudje, ki niso nikoli stopili korak dlje od doma solijo pamet in so vsevedi.

Vera in religija je prisotna že od nekdaj. Vsak ima pravico si izbrati vero katera mu najbolj odgovarja ali pa nobene.

Vedno so bile verske vojne in tudi bojo še nekaj časa. Poglejmo ta zadnjo vojno, Hrvatje so rušili minareta in pravoslavne zvonike, Srbi so njihove in muslimanske in muslimani njihove in Hrvaške.

Tudi jast bi rekel ne dovolim, džamij in minaretov v Sloveniji, ker oni ne dovolijo pri njih cerkve in zvonike. Ne bom razlagal zakaj je pri njh tako in ne samo pri njih tudi drugje kjer ni kot večinska vera krščanska. Že stem, da povsod kjer se nahaja krščanska vera kot tuja vera so težave ti da misliti, zakaj je tako.

Srečo sem imel, da sem bil v krajih kjer se to dogaja in prebral veliko knjig kjer opisuje potovanja in delovanja krščanskih misjonarjev. Tako sem prišel do spoznanja, da ni samo nestrpnost do druge vere ampak nekaj globljega.

Samo en primer bom opisal.
Vatikan je poslal v eno področje v Afriki misjonarja za spreobrnitev domorodcev. Ta misjonar ta prvo kar je naredil je dal zgraditi iz lesa cerkev in zvonik. Ta drugo je strogo prepovedal vse njihove verske pesmi in navade častitve kar so imeli že stoletja in tretje vsak je moral spremeniti ime po krščanskih imenih.

Ta narod se v strahu skrivajo in da ne zve misjonar pojejo svoje pesmi za dobro letino, ko gdo umre in tako naprej.

Zaradi takih misjonarjev, ki z silo hoče sprebrniti druge ja mrsikje krščanska vera sovražna vera.

Zaradi mene lahko vsak verjame v kar koli. Ne dovolim, da mi kdo vsiljuje kar jast nočem. Dokler muslimani pri nas ne vsiljujejo svoje vere in pustijo druge pri miru naj imajo svoj kraj za častitev svojega boga z minaretom ali brez pod pogojem, da se ne dero tam zgoraj, ker tega sem imel poln k… v Arabiji tako kot pri nas zvonenje naših zvonikov zgodaj zjutraj in to v nedeljo, ko ljudje počivajo in hočejo imeti mir.

#33
barbiblond

Čisto na kratko- ja džamija, ampak izven strogega centra Ljubljane. Ja minaret, ampak nižji od stolnice.
A zakaj? Zaradi tega, ker so minarete simbolično postavljali tam, kjer so bili neverniki premagani, je simbol zmage islama, kar za zvonik ne moremo rečt.
Ja, še ena :roll:

#34

Večino ravno to dejstvo, da je minaret simbol zmage islama, moti. Mi nismo veseli, ko smo premagani.

#35

Kaj ni tudi zvonik simbol “obvladovanja prostora”, čemur bi z drugo besedo lahko rekli zmaga? ;)

#36

Še dobro, da imamo džamijo kot ena zelo pripravna tema… ta čas, ko se pogovarjamo o tem, se ne o čem drugem in (še) manj prijetnem itd.
Glede financiranja pa – upam, da se ne bomo še po glavi tolkli zaradi tega.
LP!

#37

Vse vere na svetu imajo svojo hišo kjer častijo svojega boga. Nimam nič proti minaretu. Samo višina me moti. Res je, da tudi krščanske cerkve imajo visok zvonik. Takrat je imelo svoj pomen, da si lahko od daleč videl kje je cerkev in, da si slišal zvonove. Zato so jih več ali manj gradili na višjih legah. Sedaj v naši dobi ni potrebno, ker z informacijami in dostopnostjo ni nobenega problema.

Nekdo je napisal, ko bojo v njihovih državah dovolili graditi krščanske cerkve, bomo tudi mi njihove tukaj.

Poznam misjonarstvo in zelo dobro poznam vso zadevo. Verjemite, da ima svoj razlog zakaj ne dovolijo ali preganjajo kristjane. Prebrati je treba samo zgodovinske zapise potem bo jasno. Na žalost se dogaja tudi danes. Vsaka stvar ima svoj namen.

Nestrpnost povzroča vsiljevanje vere tam kjer je v veliki večini druga vera. Mislim, da muslimanska vera ne vsiljuje po evropi svojo vero. Na vrata so mi trkali budisti s njihovo literaturo, jehovine priče, lahko bi še naštel. Muslimanov nisem še videl, da bi me prepričeval v svojo vero. Dokler je tako, naj imajo svoj verski hram.

Strinjam se, da ni potrebo za častitev svojega boga nerediti ekstravagantne stavbe z nevem kakšnimi turni, ker za vsakega vernika je bog v njemu samem in rabi samo kraj kjer ga lahko časti in v miru poskuša postaviti stik z njim.

V Sloveniji se tako ali tako zidajo velike raskošne stavbe z veliko lepotilnega balasta (pedijatrična klinika, rotonde z 12 metrov visokim vodnim stolpom, šole z ogromno steklenimi površinami, . . .), in zakaj nebi tudi verske objekte. Tako si pač mislijo projektanti, ki s takimi projekti ustvarjajo sebi spomenike.

Ljubljančanom dam čisto prav, da se potegujejo za normalen verski objek brez velikih iztopanj. Ne morem si misliti kako bo videti, ko bom prišel v LJubljano in ta prvo zagledam minaret, če bi bil tujec bi sigurno mislil da sem zgrešil državo.

#38

“… smatram, da nobenega verskega objekta ne bi bilo treba graditi. Tudi za rušenje obstoječih nisem, čeprav ljudje vse manj zahajajo v cerkev.”

jaz bi jim vsaj štrom odklopil, da bi se nehalo to obupno ropotanje

#39

Po preteku skoraj celega leta sem se spomnil na ta post, ker je ponovno postal aktualen, ko se je v Švici “zgodil narod”. Na referendumu (tam dajo na referendum pomembna vprašanja) so se državljani izjasnili proti gradnji minaretov.

Zdaj pa se je izpostavilo, da ni šlo samo za željo po verskem objektu, kjer bodo muslimani molili, ampak res po želji razkazovati svojo moč in vpliv. Radikalni islamski ekstremisti iz tujih dežel pozivajo svoje vlade in državljane na bojkot švicarkih izdelkov in usluge švicarskih bank. To je politika, in sicer ekspanzionistična, ki z minareti na tujem označuje svoj prostor vpliva kot pes s svojim urinom.

Ali se bomo pustili izsiljevati?

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !