OBSOJEN NA TEMNICO

Datum objave: 29.11.2008 ob 11:11
Kategorija: miks

V Ptuju stoji na trgu pred stavbo gledališča veličasten spomenik iz antične dobe, znan kot “Orfejev spomenik”, ker je na njem relief z likom Orfeja. Uvrščem je med spomenike državnega pomena, zato ga vsako zimo zaščitijo pred škodljivimi vremenskimi neprilikami tako, da čezenj poveznejo veliko črno leseno škatlo.

Turisti, ki jih je v zimskih mesecih resda manj, začudeno gledajo veliko grdo škatlo, in se sprašujejo, kaj se pod njo skriva.

Da bi tako domačini, kot tudi turisti, lahko skozi vse leto občudovali spomenik, je že pred več leti nastala ideja, da se ta spomenik premesti v pokrit prostor v Pokrajinskem muzeju, na njegovo mesto pa postavi kopija, ki bi kljubovala zobu časa.

Letos je za repitev spomenika ponovno obujena civilna iniciativa, ki jo je sprožilo ptujsko društvo upokojencev. Da bi nekaj konkretnega storili v tej smeri, smo se v likovni sekciji Društva upokojencev Ptuj odločili pokloniti po eno sliko, ter organizirali javno dražbo slik, katerih izkupiček bo predstavljal začetek nastajanja sklada za ohranitev spomenika.

Na žalost, prva najavljena dražba ni uspela, vendar smo se odločili, da ne vržemo puške v koruzo, ampak akcijo nadaljujemo tudi s pomočjo prodaje preko interneta.

Tudi ta post predstavlja prispevek k tej ideji, zainteresirani pa bodo informacije dobili tudi na tej strani.

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sobota, 29. November 2008 ob 11:11 in zapisano pod miks. Komentarjem lahko sledite preko RSS 2.0 vira. Lahko napišete komentar, ali jim sledite preko trackback s svoje strani.

12 komentarjev na “OBSOJEN NA TEMNICO”

#1

Pozdravljen mijau!

Vsekakor me zanima akcija in sem pripravljen sodelovati. Po svojih močeh. Kako boste uredil mi sicer ni čisto jasno, če bom kaj spregledal pa me kar pocukaj za rokav. Tukaj, na prostih poljanah ali po “mejlu”. Velja? :)

#2

Lepo, da si se odzval s pripravljenostjo pomagati. En vidik pomoči bo s prodajo slik po internetu. Ko bo to objavljeno, ti bom sporočil. Drugi je neposredna pomoč donatorjev na transakcijski račun, ki še ni objavljen. Tam pričakujemo večje število manjših zneskov, ki pa bi naj presegli tisti del od prodaje slik. Tudi ta račun bo objavljen v kratkem.

Ne vem, če se spomniš spomenika, o katerem pišem, saj smo se sprehodili mimo njega na našem srečanju blogarjev in sem ga takrat omenil.

#3
kamper

Občudujem vašo aktivnost :lol:

#4

Moj mejl imaš, in ko boste vedeli kako lahko pomagamo, sporoči. Sem vesela vaše pobude in upam, da vam bo uspelo.

#5
vlatka

mijau,

kakšne finančne pomoči od mene ni pričakovati, saj jo sama še kako dobro potrebujem.

Lahko pa dam glas, da bi res bilo dobro narediti tako, kot ste si zamislili. :)

#6

Slišal sem danes na radiu, da ste ptujski upokojenci glavni akterji tega projekta. Pohvalno! :)
(Stari spomeniki za stare spomenike press :lol: )

#7
drmagnum

Izoblikujte pobudo in jo predstavite javnosti, da se bodo mestni možje na Ptuju zganili in preko države začeli akcijo za ohranitev spomenika.

#8

To je storjeno, angažiran je tudi novi poslanec SD-ja, Kolikšna pa bo korist, bomo pa videli.

#9
~ nagajivka ~

Mijau, ti, ki si tak “one man band” pesnik, slikar … (pa tudi sicer podpornik kulture), ti bo tale umetnost ustvarjanja fantazijskih podob s peskom” zagotovo všeč.

http://www.youtube.com/watch?v=kefTLicuxb4&feature=related

#10

Še ena s peskom! :)

http://www.ustvarjalen.si/ustvarjalci/stanka

Da ti ne bo dolgčas, mijau. ;)

#11

O lepo, Mijau!
Kar zavarujte Orfeja, škoda bi ga bilo! :-)

Evridika

#12
barbiblond

Nu, ko bo račun piši na mail, nekaj primaknem.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !